Textos
- RIPA UdL
- 12 jul 2021
- 1 Min. de lectura
Sovint podem trobar software capaç de llegir qualsevol tipus de fitxers de text. Malgrat tot també n'hi ha molt d'altre que només llegeix certs formats bàsics.
Per treballar en un estudi on es requereixen fitxers de text (prompters, locucions, etc.) caldrà adaptar-se al pitjor dels cassos, de manera que els millors formats de text per ingestar a màquines seran el ".txt" i el ".rtf" Recordeu no utilitzar caràcters especials (ç,ï,$,%,&, etc) i si es poden evitar espais en blanc millor. Evitem també noms de fitxers molt llargs.
La tipografia minúscula es llegeix millor que la majúscula.
LA TIPOGRAFIA MINÚSCULA ES LLEGEIX MILLOR QUE LA MAJÚSCULA
Els textos destinats a la sala de locutori s'han d'imprimir (o sigui que cal portar-los en paper), preferiblement en cos 16 i amb un tipus de lletra llegible.
Per tal de calcular la durada d'un text establirem 60 seg per cada 12 línies de text a cos 10.
Quan es tracta de fer una retolació en un vídeo (una capçalera o un separador) evitarem tipografies que no ens aportin un concepte proper al tema que tractem. Com a norma general evitarem la tipografia Comic Sans i la Arial / Helvètica, una per infantil i l'altra per què s'usa bàsicament per a senyalèctica.
Hi ha software que, per executar funcions o ordres, llegeix, per exemple, fitxers XML o MIDI... Aquests fitxers responen a un protocol que cal respectar per tal que l'equip reconegui els paràmetres que s'hi inclouen i respongui adequadament.

Unes quantes famílies d'us habitual.
Yorumlar