La part teòrica de les classes ocuparà les dues primeres hores de la sessió de l'assignatura, dedicant a la realització de pràctiques tot el temps possible. Per tal de poder funcionar mínimament establirem tres o quatre grups que faran, de forma alternativa, les pràctiques segons el calendari que s'adjunta.
Aquests grups de pràctiques s’asseguraran de poder enregistrar imatges sempre que calgui (porteu sempre les càmeres pròpies que fan vídeo) i recordeu que necessitareu portar auriculars per treballar a la sala d’ordinadors i un disc dur o PenDrive.
El tractament dels exercicis i les pràctiques és diferent; el lliurament dels exercicis que no hagin estat retornats suposa la màxima nota assolible. El treball personal es qualifica. Les pràctiques es valoren amb l'assistència, lliurant la memòria final en PDF a les activitats del Campus Virtual, i apareixent en els crèdits del programa multicàmera.
El vincle de l’audiovisual amb l’entreteniment és de tal magnitud que allò que no entreté no funciona. Avorrir o manifestar falta de destresa condemna la proposta.
PER ORGANITZAR-NOS
ACTIVITAT DE LA PRIMERA SESSIÓ: MULTICÀMERA
El primer dia de classe establirem grups de treball per enregistrar, a final de curs, un programa multicàmera en fals directe
Cada grup definirà un tema i un tractament, us en proposo uns quants, si voleu:
-
Informació i desinformació amb algoritmes i realitats alternatives.
-
Violència de gènere: quin són els fonaments?
-
La llibertat d’expressió (llei mordassa, empresonaments)
-
Violència policial (actua correctament la policia?) (hi ha provocadors holligans?)
-
El paper de la televisió en la desinformació. El tractament informatiu i la construcció de relats. Futur de la televisió: qui veu la tele?
-
El campus (Què significa? Pot entrar-hi la policia? Les destrosses respecten el símbol?)
-
La privatització del serveis públics (evolució de l’atenció sanitària i privatitzacions)
-
Quan costa l’estat? (El contribuent treballa més de mig any per l’estat) Estan ben repartits els impostos?
-
Per què serveix Europa? Què n’esperem? Què fa en realitat? Quins serveis ens proporciona? Quan costa?
-
La reforma laboral que no es reforma.
-
La terra està en perill o ha començat el seu procés de desinfecció?
-
L’estupidesa humana: migracions, despilfarradors i pobres crònics.
-
La carrera espacial i el viatge a la lluna els hem vist en una pantalla. El fet de rebre dades demostra alguna cosa? Té a veure amb la revolució armamentística? Faran una trobada les sondes que s’han enviat a Mart?
-
La guerra respon a un fi polític o a la renovació d’arsenals?
-
Hipercombustió: energies alternatives: els parcs eòlics, l’impost al sol…
-
L’eficàcia de la classe política: en què hem avançat realment els últims 50 anys?
-
Com funciona el cervell d’un feixista? L’empatia com fet evolutiu. L’autodestrucció com a fi.
-
La justícia fa política? Com és que diversos juristes interpreten de forma diferent la mateixa llei. No seria un dubte raonable això?
-
Influencers: de què, de qui? Com es fa (es construeix) un influencer?
-
La terra és plana: ho sap tothom. Terraplanistes, negacionistes, conspiranoics…
-
Drogues químiques: el perill del laboratori. Què hauria de fer una píndola, com s’altera això amb una mala fórmula, com es degenera la qualitat i les seves conseqüències. La farmacèutica de fiabilitat “0”
El grup determinarà els diversos aspectes que cal tractar sobre el tema escollit, de cara a preparar la recerca de fonts documentals i personals per establir un criteri sobre cada aspecte. (si ho porteu una mica pensat de casa, millor, i si algú s’anima a reservar un tema dels proposats o propi, que ho faci) Això pot suposar posar-se en contacte amb especialistes o coneixedors i consultar hemeroteques o informes.
La formació del grup pot determinar la manera d’abordar la peça audiovisual segons les afinitats i les habilitats col·lectives.
Contràriament al que es pugui pensar el temps apresta, imagineu-vos que ho heu de fer professionalment en 10 o 12 dies…
FOTOS I VÍDEO:
La sessió grupal de fotos i vídeo (bàsicament amb composició horitzontal) consistirà en:
-
Retrat: dos primers plans (de qui vulgui i es presti de model), amb càmera propera i acostant amb el zoom. Els plans no seran frontals, però es veuran els dos ulls, composició per terços: estudiar l’aire al costat on es dirigeix la mirada.
-
El personatge que mira: Un personatge mira quelcom, afegirem també una imatge d'allò que mira, incorporant el personatge i sense.
-
Panoràmica descriptiva: Una panoràmica que començarà amb una composició correcta i d’interès, farà un recorregut en que es podrà percebre el que es veu, i acabarà en una altra composició correcta i d’interès.
-
Plà/contraplà. Dos plans mitjos (separats) de dues persones que parlen entre elles. Una versió amb pla sobre l'espatlla de cada personatge i després un pla sense l'altre interlocutor. Perquè això funcioni la mida del pla, l’alçada i l’òptica d’una i altra han de ser iguals. L’angle de la càmera respecte al subjecte ha de ser igual en els dos casos. El fons similar... Estudi de posicions per cobrir un diàleg.
-
Seguiment en tres plans. Un recorregut qualsevol d’un o dos personatges. En cada pla repetirem el final de l’anterior. Cal fer una lleugera variació de l’enquadrament. Manteniment de la direcció (fent la presa sempre des del mateix costat del recorregut). Evitem plans des del darrera.
-
Èmfasi: l'alçada de la càmera respecte de la mirada de l'actor o el personatge estableix també lectures diferents. Proveu diverses alçades de càmera en els diferents exercicis, i no us conformeu amb el trípode "gandul", que és l'alçada de càmera que no requereix cap esforç per part de l'operador.
Tothom que disposi d’una càmera que la porti. També podem utilitzar el mòbil, però només si podeu controlar diafragma i enfocament (els automatismes produeixen efectes impresentables) Teniu aquests dies per veure si hi ha algun ajust o aplicació senzilla que us ho permeti. Aquí teniu algunes aplicacions que ho permeten https://www.moviepro.app/ - https://android-apk.net/app/moviepro-video-recorder/547101144/ Alguns aparells també poden funcionar amb aquesta aplicació gratuïta de Blackmagic: https://www.blackmagicdesign.com/es/products/blackmagiccamera
(hi ha altres apps, feu una mirada). Algunes tenen un petit cost (el d’una cervesa) i milloren ostensiblement el vostre mòbil, fins el punt que podríeu vendre una imatge o un vídeo.
CHROMA KEY I AFTER EFFECTS: En aquesta pràctica els grups faran una sessió per prendre imatges sobre fons de chroma verd i blau. També farem fotos amb fons mès o menys neutres o desenfocats per esborrar el fons amb eines de IA: https://www.remove.bg/ - https://www.slazzer.com/ - https://cleanup.pictures/ - https://www.adobe.com/express/feature/image/remove-background - https://www.insmind.com/workspace/ - i en vídeo https://www.unscreen.com/ - https://www.kapwing.com/ . En una altra sessió es farà una introducció a After Effects per tal de conèixer l'aplicació per fer composicions senzilles i en concret el retall del chroma key.
OBS: Dedicarem una sessió a conèixer aquest suport d'streaming de codi obert. Es tractarà d'una presentació on els alumnes accediran a l'aplicació amb els bàsics per tal de continuar l'autoaprenentatge en cas que interessi per projectes personals.
https://www.youtube.com/watch?v=knji_EQwuIE
EXERCICI ESCENA: La primera sessió la dedicarem a escriure i planificar una escena, ja sigui totalment pròpia o basada en un diàleg d’aproximadament una pàgina en el qual es reveli un secret o una informació compromesa. En aquesta conversa, els personatges es trobaran, acabaran parlant i, finalment, se separaran.
El segon dia de la pràctica, haureu de portar preparat (escrit i après el text i la planificació), gravarem i en guardarem la gravació per muntar-la més endavant.
A continuació, trobareu un text sobre la planificació de converses:
pràctiques EN GRUP
MULTICÀMERA
Realització d'un programa multicàmera amb continguts a determinar per cada grup, que es desenvoluparà de forma convencional i s'enregistrarà en fals directe.
El gruix dels alumnes es dividirà en quatre grups que realitzaran un programa multicàmera diferent cadascun. És convenient que la forma de treballar s'ajusti el més aviat possible als protocols de plató que s'expliquen més avall.
Treball presencial:
Equipament tècnic. Disseny de producció. Assaigs de càmera. Grafisme. Integració d’elements de continuïtat. Enregistrament.
Treball no presencial:
Guió. Reportatges. Disseny de programa. (Això suposa una dedicació de 25 hores)
DISENY PROTOCOLS I DESENVOLUPAMENT
Establirem diverses àrees de treball que cada grup organitzarà en funció d’objectius per sessió:
Producció
Direcció, producció i responsables d’àrea.
Revisió de continguts i establiment d’objectius en les àrees de:
Guió, presentació
Producció i seguiment
Realització:
Enregistrament
Edició
So:
Disseny
Música
Direcció d’art:
Àrea de disseny gràfic
Àrea d’escenografia
Àrea d’animació
Àrea de guió
Faran els guions de tot el material audiovisual necessari.
Àrea d’enregistrament
S’encarregaran de la realització de les peces de vídeo que formaran part dels programes. També enregistraran les escenes de croma que es requereixin per les proves o el contingut final.
Disseny gràfic
Realitzaran les capçaleres, separadors i tota mena de material gràfic que requereixi la producció
Àrea d’escenografia
Realitzarà la disposició del decorat tenint en compte que el programa es diu "A PLATÓ PELAT" de manera que només s'ambientarà amb els elements escènics necessaris
Àrea d’animació
Si hi ha un grup interessat, poden treballar en el disseny i animació d'un personatge que formarà part del programa. Es podria treballar amb un avatar del presentador.
Àrea de so
Proporcionarà suport sonor a totes les produccions. Composició o establiment de música i disseny de so. Suport a la realització en directe si s’escau.
Àrea d’edició
Es dedicarà al muntatge de totes les peces audiovisuals que requereixi qualsevol producció.
JORNADA 1 PREPARACIÓ: Estratègies de treball
Estratègia de producció: Equips de treball i tasques
Estratègia d’enregistrament. Forma de presentació del programa
Decorat
Grafisme
Música i suport d’àudio
JORNADA 2: Treball d’àrea.
Àudio: Necessitats, captació i programació.
Grafisme: Wmix. Preparació de bases de retolació (també mosca i altres complements si s'escau).
Plató: Establiment de les posicions. Construcció.
Regie: Veure la càrrega de màquines: (VTR’s i Prompter). Ajust de càmeres.
Direcció: Guions acabats.
JORNADA 3: Coordinació.
Finalització del grafisme (capçalera, rètols i separadors)
Concreció i finalització del suport d’àudio
Versió de treball de prompter. Assaigs de presentadors; proves de maquillatge.
Establiment del decorat i la il·luminació. Proves fotogràfiques.
Proves de càmera. Moviment de presentadors
JORNADA 4:
Ingesta de reportatges o enregistrats
Escaleta definitiva
Capçaleres i separadors.
Finalització de la recopilació d'efectes de so i música
Proves de reggie: Vtr’s, grafisme, àudio i CCU’s
Primer assaig
JORNADA 5:
Assaig final i enregistrament.
treballs PERSONALS
TREBALL 1. Conceptualització - TAG: CONCEPTUALITZACIÓ
Es tracta de fer un vídeo de durada mínima. L’exercici persegueix la síntesi visual. Partim d'un sentiment, sensació, actitud de la llista que es porporciona. Només el concepte escollit té interès, qualsevol cosa que no matisi o aporti nova informació dins el quadre es soroll. Per resoldre l’exercici cal entendre correctament el concepte i aplicar a la visualització els complements adequats.
Acceptació, Luxúria, Desassossec, Benestar, Fermesa, Culpabilitat, Supèrbia, Llibertat, Avarícia, Cautela, Fúria, Crueltat, Admiració, Modèstia, Desig, Bondat, Fortalesa, Desengany, Tenacitat, Fascinació, Avorriment, Compassió, Gelosia, Serenitat, Alegria, Orgull, Devoció, Enveja, Il•lusió, Disgust, Tendresa, Desafiament, Confusió, Comprensió, Irritació, Sorpresa, Atracció, Plaer, Èxtasi, Fàstic, Innocència, Dolor, Valor, Angoixa, Consternació, Condescendència, Malícia, Pànic, Audàcia, Satisfacció, Acritud, Perdó, Lleialtat, Dubte, Menyspreu, Ansietat, Covardia, Coratge, Felicitat, Por.
Minimitzant els recursos expressius ens concentrem en l'explicació correcta i altre cop inequívoca del concepte escollit. No es pot retolar res amb el concepte triat, fins el final, on si que hi haurà un rètol.
El treball requereix poques imatges, per tant la posada en escena, el lloc, la llum, el personatge, la manera de vestir i actuar han d’ajustar-se al missatge pretès. Sobren introduccions excessives i innecessàries (especialment despertadors, lavabos i esmorzars) i és especialment important, un cop més, entendre el concepte que es visualitzarà (consulteu el significat de la paraula abans de suposar que l’enteneu amb tots els seus matisos) .NO es pot ttitular l’exercici amb l’emoció escollida (anomeneu amb el TAG) i poseu el rètol de l'emoció al final del vídeo; testegeu amb altres alumnes (no recomano el test familiar, que sol ser excessivament benevolent). Visualitzar la tasca: "CONCEPTUALITZACIÓ"
TREBALL 2. Cinematisme - TAG: CINEMATISME
Treball tècnic-teòric. Un cop vist a classe el tema del cinematisme el treball demana localitzar un element cinemàtic, prescindir del context i mostrar-lo fent èmfasi en aquest aspecte cinemàtic. Què és el que es mou i per què, seria el punt de partida més lògic. A partir d'aquí tot gira en la mateixa direcció: el moviment i la causa.
L’objectiu de l’exercici és l’anàlisi del moviment, com extensió de l’acció, i la seva translació a la imatge per entendre’l i explicar-lo. Es tracta de localitzar un mecanisme simple que genera un moviment i explicar perquè es produeix aquest moviment. Cal comprendre el que resulta cinemàtic, i deduir la forma inequívoca de mostrar aquest cinematisme (no poden haver-hi parts amagades ni accionaments per interruptor). La qualitat resultarà de la síntesi, de cercar els plans mínims que permetin l'espectador entendre de què es tracta sense que tingui la sensació, amb els canvis de pla, que no està veien res nou. Finalment cal treballar el so i també l’aspecte divulgatiu, és a dir pensar en alguna cosa que resulti, a més, prou interessant. Visualitzar la tasca: "IMATGES DEL SILENCI"
TREBALL 3. IMATGES DEL SILENCI - tag: imatges
Quan no s’utilitzen les paraules, la lectura de la imatge és més emocional i més influenciable per la subjectivitat que es pugui obtenir. Combineu almenys tres d’aquestes referències visuals (les imatges del silenci) per veure quina comprensió obtenim de l’espectador del disseny visual que s’ha pensat. Podeu definir un micro-argument sense massa prtensions i resoldre’l amb la simbologia de les imatges del silenci. Aquest exercici EXCEPCIONALMENT es lliurarà en format vertical (mínim 720 px d'alçada; relació 0,8). Visualitzar la tasca: "PERSECUCIÓ"
EXERCICI 4. PERSECUCIÓ TAG: PERSECUCIÓ
Hi ha moltes formes de plantejar una persecució: a peu o amb vehicles diversos, ràpida o discreta, en un espai obert o controlat, en la solitud de la natura o en un espai urbà solitari o cèntric i concorregut, professional o psicòtica... Es tracta de fer una persecució (amb els plans necessaris, sense repetir situacions) on s’estableix també un final (triomf del perseguidor o del perseguit). No es recomanen exercicis que puguin requerir la presència de la guàrdia urbana o sistemes de seguretat. Serà més interessant si no es coneix el motiu i ens centrem en el fet i la resolució. Eviteu les persecucions per tornar claus i carteres. Es tracta d'un exercici complicat i que demana planificació i coordinació de moviments. Llegir el pdf que s'adjunta pot ajudar a millorar-lo sensiblement.
L’objectiu de l’exercici és el control de l’espai i el temps. HI ha un element que es mou a una velocitat determinada però que es pot veure alterada per obstacles que afegeixen interès a la “carrera”. Hi ha un altre element, també amb velocitat pròpia que el persegueix amb determinades intencions (que també cal mostrar). El desplaçament en l’espai ens ajuda a mostrar la distància entre els elements i les possibilitats de “victòria” de l’un o de l’altre, que també poden ser afectades per les circumstancies o l’estratègia. Observeu que es fa servir terminologia esportiva perquè la tècnica de la persecució té a veure amb molts esports. Visualitzar la tasca: "PERSECUCIÓ"
EXERCICI 5. Capçalera
L'exercici consistirà en realitzar una capçalera utilitzant els recursos que cadascú pugui disposar. Es tracta de fer una capçalera digna, que s'incorporarà al treball personal final, per tant tindrà la data de lliurament d'aquest. No es consideraran capçaleres els rètols o il·lustracions simples les incrustacions en blanc i negre, etc. Ha de tenir un mínim de creativitat gràfica. Visualitzar la tasca: "EXERCICI 5 + TREBALL PERSONAL"
SOFTWARE DE SUPORT:
EDITOR DE VÍDEO: https://www.openshot.org/
EDITOR ÀUDIO: https://sourceforge.net/projects/audacity/
ANIMACIÓ 2D: https://www.synfig.org/ https://opentoonz.github.io/e/index.html
ANIMACIÓ 3D: https://www.blender.org/download/
Els exercicis es lliuraran al Teams, als enllaços que es porporcionen per cadascun. La puntualitat en el lliurament és un dels requisits de la producció professional. Com sabreu, l'aplicatiu estableix una hora de tancament que serà definitiva. Per decissió del professor es podrà repetir el primer exercici i només en cas que s'hagi presentat al seu moment.
Cada lliurament es detalla en la columna Exercicis del calendari de sessions (s'hauran de lliurar abans de les 16h). En les sessions de descans es poden fer consultes personalitzades.