top of page

REALITZACIÓ AUDIOVISUAL

PRESENTACIÓ
ASSIGNATURA

L'ASSIGNATURA

L’objectiu d’aquesta assignatura és el coneixement tècnic, centrat en l'especialment expressiu, de la tecnologia audiovisual. L’adquisició d’una visió de conjunt que permeti al futur director/a, realitzador/a o productor/a establir els mitjans necessaris per assolir una determinada producció. El coneixement dels departaments implicats en una producció i la funció de cadascun.

 

S’imparteix al complex MAGICAL, situat al Parc de Gardeny, i està estructurada de manera que els/les alumnes que fan aquesta primera part de l’assignatura es familiaritzin amb la tecnologia audiovisual, especialment la destinada a broadcasting. Se suposa que, a més de vocació, l’alumne/a té el coneixement bàsic d’una càmera de vídeo i el programari d’edició.

 

Pel que fa als aspectes tècnics, l’alumne/a ha de valorar el seu grau de relació amb la tecnologia, hi ha alumnes que es decanten per una vessant concreta (grafisme i FX, música i so, fotografia...) i altres que prefereixen una visió més global. Així doncs existeix la possibilitat d’escollir i seguir una especialització o fer una preparació més destinada a la realització i el disseny de producció.

Al voltant de la producció multicàmera es treballarà amb els conceptes implicats (guió tècnic, posada en escena, grafisme, sonorització, enregistrament...) i es realitzarà un programa on es posa en pràctica el treball en equip.

 

Aquesta assignatura se situa en la meitat del pla d’estudis, un cop assolits coneixements bàsics sobre tecnologies audiovisuals. Cal dir que es tracta d’un temari amb qüestions tècniques i teòriques en evolució permanent, això exigeix el contacte personal de l’alumne/a amb l’evolució d’aquest ofici que desenvolupa l’assignatura mentre s’hi dediqui. 

 

Relació amb altres assignatures

En aquesta assignatura es treballa amb la convicció obvia que tots els alumnes cursen l’assignatura de so i també la de fotografia, com a mínim (essent interessant la de disseny gràfic), i per tant, tot i que pugui haver-hi elements recurrents, aquests aspectes es tracten només des de la vessant expressiva.

 

Projecció a camps professionals

En els dos cursos que dura l’assignatura l’alumne/a podrà experimentar amb la tecnologia audiovisual situant-nos en un objectiu doble: conèixer aquesta tecnologia de cara a aplicar-la en un futur professional i adquirir les habilitats necessàries per a realitzar produccions pròpies de nivell professional.

ESPAIS

El complex MAGICAL està situat a l'antic quarter d'infanteria del turó de Gardeny. Al costat del castell dels Templers

Aquí podeu veure les Instal·lacions que s'utilitzen habitualment.

No es permesa l'entrada de menjar ni begudes en els espais tècnics

ESPAIS
AVALUACIÓ

Funcionament general

L’assignatura, en el seu àmbit professionalitzador, exigeix dels alumnes l’actitud que se suposa en qualsevol entorn laboral: responsabilitat, pulcritud i actitud proactiva...

La maquinària del MAGICAL no és un material de pràctiques en sentit estricte, es tracta de material professional i delicat, que cal utilitzar com a tal. Per això cada feina que es desenvolupa requereix tota l’atenció d’aquell que es responsabilitza dels resultats i de l’equip. Cal revisar el material al recollir-lo i al tornar-lo, i comunicar qualsevol deficiència o avaria. En determinats casos es pot treure material del MAGICAL, però sempre sota la responsabilitat de l'alumne pel que fa a la conservació de l'equipament i les despeses que podria ocasionar una reparació o restitució.

NORMATIVA DEL MAGICAL

  1. El complex MAGICAL és un servei professional. S’espera de tots aquells que l’utilitzen el comportament propi a un espai de treball, no d’estudis.
  2. L'ordre i la neteja és cosa de tots, per tant, tots cuidarem de mantenir els espais nets i endreçats.

  3. Només és permesa l’entrada de menjar i begudes a la zona de la carpa de la planta baixa. Els residus s’han de separar correctament en els contenidors que es disposen.

  4. Pels fumadors: A l’interior del complex no es pot fumar. El lloc per les burilles és el cendrer, mai el terra. Trobareu un cendrer a l'entrada principal.

  5. Si no és imprescindible, no s’han d’utilitzar les portes/finestra del vestíbul; s’ha d’utilitzar la porta principal (i demanar que l’obrin si està tancada). Les portes de sortida a la part de darrera del Magical, on hi ha la planta enfiladissa, només s'utilitzaran en cas d'emergència.

  6. A la zona de premuntatge, cada grup que realitzi un projecte multicàmera, disposarà d’un espai assignat per guardar el seu material escenogràfic. És important mantenir-lo endreçat i respectar les zones i materials dels altres companys. La zona que correspon al Magical te material comú per a tots els grups. Aquest material s'ha de mantenir igualment ordenat. Es poden utilitzar elements d’un altre grup sense alterar-ne l’aspecte i tornant-los al lloc de procedència. Al finalitzar el treball pràctic l’espai ha de quedar buit i els elements utilitzats endreçats.

  7. Es disposa d’una zona amb microones i cafetera per qui es porti el menjar o les càpsules de cafè. Això no vol dir que el MAGICAl ofereixi servei de menjador ni que es pugui considerar una opció habitual. No és permès deambular per les instal·lacions.

  8. Sovint és bona idea portar un pendrive a més de la unitat de disc externa. També uns auriculars.

  9. Com a tot arreu, als sanitaris dels lavabos només s’hi pot llençar paper higiènic. La resta va a les papereres o contenidors disposats per aquest tipus de residu. Us agrairem que comuniqueu qualsevol malfuncionament o la manca de sabó i paper. 

NORMES TÈCNIQUES:

  1. L’us d’espais o maquinària està sotmès a una assignatura que s’imparteix al MAGICAL. Qualsevol altra petició anirà vinculada a un lloguer.

  2. Tot el que s’utilitza passa per un procès de reserva. No fer-ho suposa la possibilitat de no poder-ne disposar. Els equips propis del MAGICAL no es poden utilitzar discrecionalment.

  3. Alguns equips es poden treure del MAGICAL, però l’alumne es fa responsable dels desperfectes, la franquícia o la denegació de cobertura per part de la companyia d’assegurances que te la UdL al MAGICAL.

  4. Tot el material que s'utilitzi s'ha de tonar SEMPRE  al seu lloc, ben endreçat. Cal comunicar les possibles avaries o malfuncionament, si s’escau.

  5. La majoria dels ordinadors de la UdL estan “congelats”, és a dir, que esborraran qualsevol cosa que es deixi a les carpetes.

  6. Els ordinadors de treball proporcionen carpetes per deixar-hi els materials de cada projecte. Els arxius que es deixin a l’escriptori poden ser esborrats.

  7. Pensem en positiu: habitualment tot funciona i funciona bé, a vegades la solució passa per pensar una mica i no sortir immediatament a demanar ajuda. 

  8. No està permès connectar-se a internet amb els ordinadors del MAGICAL, encara que sigui possible.

  9. No és aconsellable utilitzar equips dels que no es coneix el funcionament. El professor decidirà si l’alumne està preparat per utilitzar-los.

  10. Per norma general els formats de text que s’accepten en totes les màquines i software son els “txt” i “rtf”. Altres formats poden causar problemes de compatibilitat. Recordeu no utilitzar caràcters especials (ç,ï,$,%,&, etc) i si es poden evitar espais en blanc millor. Evitem noms de fitxers molt llargs.

  11. Els formats d’audio que no donen problemes són els “WAV” i els “AIFF”. Els mp3 poden ser problemàtics; i recordeu que per a audiovisuals la freqüència de mostreig per a tots els formats és de 48KHz

  12. Els formats de vídeo que també funcionen en totes les màquines són el “ProRes 422” i el “DNxHD”. Altres formats poden causar problemes de compatibilitat. Els formats comprimits com l’mp4 pot ser que funcionin, però són inadequats per tasques de postproducció.

  13. No és bona idea fer renders de projectes sobre unitats externes. Va més ràpid si es posen a l’escriptori i desprès es copien a la unitat.

  14. Cal tenir cura de les instal·lacions elèctriques no carregant els endolls amb més potència de la que accepten. (consulteu les cargues permeses).

  15. Quan s’utilitzen bobines d’allargadors elèctrics, la bobina s’ha de desbobinar completament.

  16. No es poden desplegar mànegues de cable de cap tipus si un dels extrems està endollat.

  17. La normativa broadcast europea estableix diverses resolucions i frame rates; nosaltres utilitzarem: 720p25, 1080p25. I per televisió: 720i50 1080i50. Encara que no s’utilitzin equips del MAGICAL no és convenient utilitzar frame rates (fotogrames per segon) diferents a 25fps.

  18. No signeu exercicis o peticions de material amb pseudònim o àlies.

Què es considera tècnicament impresentable:

Imatges fosques o cremades
Imatges desenfocades, especialment si és per la utilització de l’enfocament automàtic.
Moviments descriptius o imatges estàtiques sense trípode
Alguns tipus de composicions, especialment l’excés d’aire superior o personatges que es mouen amb més aire per darrera que per davant.
Balanç de blancs incorrecte i irrecuperable
So mal enregistrat o saturat.
Format final fora de normes (Habitualment treballarem en H264 720p 25)

Una qualitat digna i la puntualitat en el lliurament, fan que l’exercici assoleixi la màxima qualificació, però qualsevol mancança en aquest aspecte pot invalidar l’exercici.

NOTA: És fàcil imaginar que qualsevol fet vinculat amb la quotidianitat, especialment domèstica, no resulta gens interessant sinó és perquè alguna cosa l’altera, una cosa que no és quotidiana...

 

Mencions
Tal com s’ha especificat anteriorment, l'excel·lència en els exercicis individuals pot arribar a compensar una nota baixa en qualsevol treball d’equip que no s’hagi suspès. Així un/a alumne/a pot assolir la nota màxima encara que els treballs en grup no ho permetin per promig.

Tutories
Les tutories es predeterminen amb un correu electrònic (peporioludl@gmail.com) Utilitzeu aquest correu i els missatges a l'assignatura del Campus Virtual per qualsevol comunicació, no envieu correus a oriol@filcat.udl.cat, no els obro. És imprescindible que l’alumne es programi aquestes tutories per tal d’anar revisant els treballs de llarg recorregut.

Els/les alumnes portaran la càmera pròpia, si en disposen, i auriculars (millor tancats). No es poden deixar feines pendents a l’ordinador. Els exercicis s’han de lliurar el dia estipulat. A alguns/es alumnes els resulta complicat pujar els exercicis al servidor, és convenient no deixar-ho per a última hora, qualsevol dubte el podeu resoldre amb el tutorial o consultant els tècnics (Cèsar o Xavi).
La qualitat en els exercicis s’exigirà des d’un primer moment. Aquells/es alumnes que tinguin dificultat amb la tecnologia hauran de fer un esforç complementari (que vol dir més dedicació).

 

AVALUACIÓ

L'avaluació es farà en base als treballs, les pràctiques i l'examen final que computaran percentualment sobre la qualificació final segons la següent disposició:

Tots els treballs audiovisuals es lliuraran segons s'indiqui. 

Qualsevol altra forma de lliurament no s'acceptarà.

TEMARI

TEMARI

A excepció del primer, la resta de temes ocuparan dues sessions majoritàriament. L’apartat de tecnologia està més vinculat a les sessions pràctiques i és més transversal.

TEMARI


INTRODUCCIÓ/MULTICÀMERA. La professió. El professional de l'audiovisual. Els continguts: la innovació. Enumeració dels treballs a realitzar. Coneixement de les instal·lacions. Preparació dels exercicis. Fluxos de treball digital.

 

EL PUNT DE PARTIDA. El concepte central de la narració, la idea principal. Individualitat. Pertinença. Conflicte.


CINEMATISME. Les particularitats que defineixen els aspectes més adequats perquè un tema pugui tenir desenvolupament audiovisual. El moviment. La persecució. La coreografia. Els punts cecs de la ment. Afinitats. Desteatralització. El casual i el fortuït. L'interminable. Percepció del moviment. El tractament dels gèneres.

DISSENY AUDIOVISUAL. Les qüestions narratives, dramàtiques i pictòriques del tractament audiovisual. L’establiment de les línies principals de la narració. Escena/seqüència. Definició del contingut narratiu/emocional. Estructura.

ÒPTICA I LLUM. Farem menció especial al tractament de la llum i el funcionament de les diverses òptiques. La profunditat de camp.


EL PUNT DE VISTA. La idea central. La decisió sobre què veurà l'espectador. L'establiment de les posicions de càmera atenent a la seva expressivitat (Planta de càmeres). Disseny visual. Tipus de plans. L'alçada de la càmera. Tipus de moviments. 


GEOGRAFIA DEL PLA. L'ortodòxia narrativa. L'establiment de referències visuals que permetin a l'espectador entendre l'espai i els personatges. Sèrie narrativa. L'eix cinematogràfic. Seguiment de mòbils. Pla contraplà. Fora de camp. Coreografia del pla. Moviment d'actors i càmeres. El cinema musical. El cinema d'acció. Preparació d'una escena. Plans i indicacions. Combinació de moviments. Particularitats genèriques.

LES IMATGES DEL SILENCI

Hi ha tot un seguit de posades en escena o situacions que suggereixen unes lectures difícils d'alterar. La pròpia força del plantejament se superposa com a significat. La forma d'aquestes escenes suposa una reflexió important sobre la interacció dels aspectes artístics.

EL SUSPENS

Mantenir l'atenció de l'espectador és la pretensió fonamental de tot narrador; conduir-la a moments de tensió i de calma fins el final. El suspens és una eina per tenir l'espectador interessat en el que succeeix al seu davant.

GENERACIÓ D'IMATGE AMB INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Aquesta tecnologia obre camps en la interpretació d'idees, el suport a la generació d'storyboard, i fins i tot recreacions històriques de pressupost impossible.


TECNOLOGIA DE L'AUDIOVISUAL (més vinculat a les sessions pràctiques i més transversal). Captació i generació d'imatge i so. Particularidades tècniques de la captació audiovisual. Grafisme i efectes especials. Formes de generació d'imatges. Sistemes de captació d'imatges. Captació del so. Manipulació d'imatges. Post producció multicapa. Generació digital d'imatges. Conceptes fotogràfics. El tractament de la llum destinat a l'obtenció de vistes que responguin a intencions dramàtiques. Il·luminació per a programes de televisió. Post producció. Tractament del material visual i sonor gravat. Edició. Distribució.

CALENDARIS

CALENDARIS 2024_25

CALENDARI 2Q 24_25.png

COMPETÈNCIES

OBJECTIUS

Obtenció d’estratègies i recursos tècnics per a la producció audiovisual a través del coneixement de les tecnologies implicades en la captació d’imatge i so.


Obtenció d’estratègies i recursos expressius per a la producció audiovisual amb el control de les possibilitats narratives de la tecnologia.


Adquisició de la correcció formal i observació de la utilització òptima del material disponible, 
accentuant el treball en equip, realitzant un treball multicàmera per tal de conèixer, a més, la producció audiovisual amb llarga preparació.

METODOLOGIA

Hi ha tres línies de treball: 
El control tècnic, que es pot obtenir amb el coneixement del maquinari i les seves particularitats tècniques. 
El progrés qualitatiu del discurs audiovisual personal a través del coneixement dels recursos narratius i expressius, amb un espai per a la creativitat assolible.  
L'obtenció d'un mètode de treball enfocat a la professionalització. L’alumne/a ha d’abordar aquesta assignatura amb una actitud professional, tant en el tracte respectuós amb el material en les pràctiques, com en la participació activa en les sessions teòriques i els treballs en equip. Sense deixar de banda l’absoluta correcció dels treballs presentats.
L'objectiu principal és la correcció formal i expressiva. L'assignatura suposa un cert coneixement bàsic de la tecnologia audiovisual i agraeix una certa vocació. Cal tenir en compte que requereix més temps del que s’hi sol dedicar, amb la qual cosa els exercicis no assoleixen el nivell tècnic suficient. 

DESENVOLUPAMENT

Cada sessió constarà d’una part teòrica i una de pràctica. Les sessions teòriques pretenen que l’alumne/a assoleixi un grau d’eficàcia professional tant en el plantejament d’idees audiovisuals com en la seva realització. Les sessions pràctiques pretenen que s’assoleixi un coneixement suficient de la tecnologia audiovisual com per obtenir un criteri global a propòsit de la seva utilització. En la mesura que el curs avança s’hi va incorporant el coneixement del maquinari professional tant des del punt de vista tècnic com expressiu. Per altra banda, es proposen diversos exercicis i treballs en equip en els que l’alumne/a pot escollir les tasques que més li interessin dins el seu projecte professional personal

© 2017 by RIPA

  • titol QS
  • titol
bottom of page