top of page

Multicàmera

El gruix dels alumnes es dividirà en  grups que realitzaran un programa multicàmera que s’enregistrarà en fals directe. És convenient que la forma de treballar s'ajusti el més aviat possible als protocols de plató que s'expliquen més avall.

 
Treball presencial:
Equipament tècnic. Disseny de producció. Assaigs de càmera. Grafisme. Integració d’elements de continuïtat. Enregistrament.


Treball no presencial:
Guió. Reportatges. Disseny de programa. Assaigs. (això suposa una dedicació de 25 hores)

Enregistrament del programa

La producció d’un programa d’aquestes característiques reposa en primer lloc en la logística:
A quina hora caldrà estar preparats per ser puntuals i a quina hora caldrà començar a muntar el plató per arribar-hi còmodament. L’horari del MAGICAL per a la sessió comença a les 10 del matí i acaba a les 20 (hora en que tot haurà d’estar correctament endreçat i net).
Cal anomenar un cap de plató. Responsable del protocol de muntatge i les entrades i sortides, tant en horari tècnic com d’emissió. Vetllarà perquè el funcionament del plató sigui eficaç i organitzarà les tasques i els horaris que cal seguir per arribar a l’hora establerta. 

El format del programa és obert però ha de mantenir la preferència i la conducció des del plató i incloure reportatges. El magazín és el que proporciona millors resultats i reparteix millor la feina. L’únic límit del contingut és l’horari del plató. És recomanable tenir un director que tingui coneixements del tema a tractar ja que això farà més fàcil establir temes per omplir la graella. Un realitzador i un productor complementen l’staff directiu.
Procedirem al disseny del programa, una escaleta bàsica dels continguts que estaran entre els 25 i els 30 minuts. L’escaleta ha d’aprofitar l’equip personal del que es disposa. Veure si es poden formar els equips amb l’ajudant de realització i el de producció, cámeres, so, espai i llum, tècnics de regie, presentadors, grafisme, reporters... Un cop valorada la capacitat de l’equip establirem les seccions i tancarem l’escaleta. Amb aquesta informació cada equip pot fer la seva proposta tècnic/artística per a la posada en escena del programa.

 

TASQUES A DISTRIBUIR

Direcció: proposa continguts als equips de reporters i controla l’estructura del programa i els guions. Coordina la promoció del programa Realitzador: Definirà l’aspecte del programa, la col·locació del set i la continuïtat.
Ajudant de realització (VTR’s): Posarà en marxa la regie i les comunicacions amb el plató; controlarà el funcionament correcte de cada equip. Revisarà cada una de les parts enregistrades amb el cap tècnic. Posarà en marxa els sistemes d’enregistrament i llençarà els vídeos segons l’ordre d’escaleta i les instruccions del realitzador.

Ajudant de realització (CCU’s): Controlarà l’ajust de les càmeres des de la posició de CCU’s conjuntament amb els responsables d’espai/llum; enumerarà les posicions de les càmeres en l’emissió
Productor: “Administrarà” els equips, controlant que es compleixin els terminis tant de les reunions preparatòries com dels lliuraments. Estarà especialment atent al compliment de l’horari el dia de l’emissió. Es coordinarà amb l’àrea de promoció del programa.

Guionistes: Un equip de guionistes, en el que també hi ha els redactors dels equips de reportatge, es reparteixen i van posant en comú les diverses parts del programa, fins arribar a un guió definitiu que és el que anirà al prompter.

El cap tècnic controlarà la qualitat de la imatge i el so un cop lliurats pels respectius equips i estarà atent al protocol de muntatge.
Càmeres: Col·locaran la càmera en el seu lloc i l’endollaran, a continuació comprovaran les comunicacions i faran el balanç de blancs i negres coordinats per CCU’s.

CCU's: Control fotogràfic de les tres càmeres, abans i mentre es produeix el programa. Ajust de color, diafragma, nivells de negre i altres.

So: Responsables de la microfonia i la sonorització i ambientació musical del programa.
Grafisme: Disseny dels elements infogràfics del programa: Molinet d’espera, Capçalera, separadors, retolació, crèdits i final d’emissió. També proporcionaran plantilles per a la retolació dels reportatges.
Presentadors: Marcaran la imatge del programa, tant per l’actitud com pel vestuari, el ritme, etc...
Espai i llum: Prepararan l’espai i la il·luminació segons la distribució definida dels presentadors, convidats, entrevistats...
Reporters: Equips de tres persones (imatge, so i redactor) que elaboraran els reportatges. Els lliuraran segons normes tècniques retolats i amb el so correctament tractat.
Tècnics de regie. Personal complementari per manipular el prompter, comunicacions, vtr’s, etc...

 

 

PROTOCOLS DE PLATÓ

En primer lloc cal disposar del plató net i lliure d’elements que puguin molestar el muntatge.
Cal assegurar que les comunicacions entre el cap de plató i la regie funcionen.
Es resitua la il·luminació per tal de fer els mínims ajustos possibles (que ja en són) un cop s’hagi muntat el decorat.
Es munta el decorat del set i es corregeix la il·luminació.
Entren i s’endollen les càmeres. S’assegura la comunicació amb regie, especialment CCU’s. Les càmeres ajusten blancs i negres des de la CCU.
Es probable que s’hagi de corregir de nou la il·luminació.
Es comprova el prompter.
S’hauran posat micròfons als presentadors i comprovat les connexions sense fils i les comunicacions amb la regie.

Quan hi ha les càmeres i els presentadors, tot el personal que no tingui incidència en el programa serà fora del plató.

PROTOCOL DE REGIE

Arrencada de màquines.
Comprovació de comunicacions amb el cap de plató i amb l’altaveu de plató.
Càrrega de vídeos al “play out” i comprovació.
Càrrega de música i efectes al sistema de so i comprovació.
Càrrega de grafismes i comprovació de la inserció.
Connexió de càmeres i comprovació de remots i comunicacions. Ajust de càmeres (blancs, negres, color...) Càrrega del prompter i comprovació.
Col·locació de micròfons als presentadors i comprovació de comunicacions.
Correccions d’il·luminació.

Comprovació dels equips d’enregistrament (espai disponible). Comprovació de l’arribada del senyal a l’emissor d’streaming. Preparació del senyal a l’aula pel seguiment (pot ser el senyal d’streaming)

En el moment en que tothom està preparat per l’emissió, els que no tenen una funció a regie o en el plató, hauran de sortir.

 

Consell general per càrregues de material audiovisual: Fer carpetes a cada lloc on s’hi deixen arxius ofereix més garanties de tornar-ho a trobar tot en sessions posteriors (no a l’escriptori precisament D'ON POT SER ELIMINAT).

© 2017 by RIPA

  • titol QS
  • titol
bottom of page